“Shqipëria, vetmia e një fati”

Postuar tek HISTORIA me 04/06/2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Shkruan : Sulejman GJANA

Para disa javësh, autori dhe studiuesi francez Sébastien Vilmot më dërgoi, nëpërmjet mikut tonë të përbashkët z. Skënder Zogu, një kopje të librit të tij: “Albanie, la solitude d’un destin”. Vetëkuptohet se e lexova këtë libër me shumë vëmendje dhe interes.

lexo me teper »

Qeveria që luan buxhetin në kumar

Postuar tek Komente me 04/06/2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Klodian TOMORRI

Përtej kostove të fryra jashtë çdo limiti, ka dhe një detaj tjetër djallëzor në kontratat e koncesionit për Milot-Balldren dhe Orikum-Dukat. Është një detaj në dukje i parëndësishëm, por në të vërtetë thelbësor. Bëhet fjalë për monedhën.

lexo me teper »

Mbi lirinë

Postuar tek Komente me 04/06/2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Shkruan : Astrit LULUSHI

Vdekja është si një tunel, pa dalje, megjithatë, çuditërisht, njeriu vrapon i lumtur sikur të mos e dijë se kalon nëpër rrugë të verbër. Është e qartë se vdekja do të vijë, prej saj nuk ka ikje; është një e vërtetë për të cilën njerëzit përgjigjen me frikë dhe shpesh krijojnë mbrojtje që dukshëm ndikojnë karakterin e tyre.

lexo me teper »

Artistët e Lalit

Postuar tek Komente me 04/06/2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Ergys MERTIRI

Shfaqja e një artisti që flet broçkulla teksa i thur lavde një politikani të krimbur nga mashtrimet dhe korrupsioni është pamje e shëmtuar. Në Shqipëri kjo ndodh shpesh dhe në mënyrë fare vulgare, çfarë tregon jo vetëm degradimin politik të pushtetarëve, por edhe mungesën e thellë të dinjitetit të shumë artistëve dhe intelektualëve, të cilët pranojnë të përdoren në mënyrë kaq flagrante.

lexo me teper »

DON NDRE LUFI ISHTE TRIM DHE SHQIPTAR (1888 – 1969)

Postuar tek HISTORIA me 04/05/2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes


Nga : Fritz RADOVANI

Don Ndre LUFI asht le në qytetin Shkoder në vitin 1888. Mësimet e para Ai i mori në Kolegjin Saverian, dhe të naltat i vazhdoi në Insbruck Austri, u Shugurue Meshtar me 30 Korrik 1919, plot 100vjet perpara në Kishen e Zojës brij Kalasë dhe shkoi me sherbyenë Mirditë. Ma vonë ka sherbye në Lezhë, gjithmonë tue spikatëtek Don Ndreu cilsitë fetare dhe Atdhetare të një kleriku të perkushtuem dhe korrekt. Kudo ku ka sherbye ka ndertue Kishadhe qela të reja, per të cilat asnjëherë nuk ka kursye paisjet.

lexo me teper »

Gjyqi Special kundër Agron Tufës

Postuar tek Komente me 04/05/2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Ergys MERTIRI

Agron Tufa dhe Instituti që ai drejton u bënë objekte të një sulmi të organizuar në shtyp nga një armatë njerëzish, kryesisht ish-persekutorë e shërbëtorë të regjimit komunist, të rreshtuar sot në mbrojtje të trashëgimisë së tyre politike.

lexo me teper »

Të gjitha pushtetet sovjetëve dhe xhonsovjetiku i përfundit

Postuar tek Komente me 04/05/2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Zamir GJURGJI

Janë disa zhvillime pikante të kohëve të fundit që nxjerrin në pah një dukuri që ngjall e ha debat në rrafsh publik. Protestat te Teatri me kullë, te Astiri me bojë, te Stadiumi me bisht, te Liqeni – së fundi me leje rilindjeje – në kerbisht.

lexo me teper »

POLITIKA : ARTI I SË PA MUNDURËS, QË NË SHQIPËRI BËN GJITHÇKA TË MUNDUR!

Postuar tek Komente me 04/05/2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Shkruan : Gjergj HANI

Qëllon që rrekesh për orë të tëra osë ditë, e nuk arrin të kristalizosh, të kapësh në sintezën e tij thelbin e një problemi që të paraqitet në forma shumë dimensionale. Ti e ke të qartë problemin, shkaqet e tij dhe pasojat, e megjithatë nuk arrin ta përmbledhesh në një koncept të vetëm! Pastaj, një input i papritur të zbulon në pak minuta sintezën e shumëkërkuar në tërë lakuriqësinë e saj.

lexo me teper »

Heshtja izolon

Postuar tek Komente me 04/05/2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Astrit LULUSHI

S’ka shqiptar, i cili nuk e di a s’ka dëgjuar për tmerret e izolimit të plotë, që fillon me kufizimin e fjalës. Por, afër 30 vjet nga ajo periudhë diktature, dëgjohen zëra nostalgjikë për kthim mbrapa. Me daljen e një brezi të ri që nuk e ka provuar atë kohë, këto zëra do të ndjehen edhe më shpesh. Fjala është për Shqipërinë që nuk gëzon shtyp të lirë.

lexo me teper »

Patozi nuk bind

Postuar tek Komente me 25/04/2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Ergys MERTIRI

Pasi u bë një kohë e gjatë në një gjendje thuajse pasiviteti politik, Astrit Patozi u shfaq në publik, duke prezantuar një parti të re. Gjithçka erdhi krejt papritur, madje edhe firmat i mblodhi në një kohë rekord, duke ia dalë t’i mbyllë letrat vetëm një ditë para skadimit të afatit që e lejon të hyjë në zgjedhje. Natyrisht, ai e kishte lënë që herët hapur mundësinë e krijimit të një partie, por në asnjë moment nuk u duk të bënte hapa në funksion të kësaj dhe, mbi të gjitha, nuk arriti të krijonte dot një fluks për të hedhur shtratin e duhur në funksion të këtij projekti.

lexo me teper »