Sikur

queen-safetiEntela Safeti-Kasi , poete,perkthyese dhe prozatore qe ka hyre bindshem ne letersine e sotme,duke qene njekohesisht dhe nje nga figurat kryesore te saj.Rrallehere ndesh qe nje krijues te kete kaq rruge per te shpalosur dhuntite qe i ka dhuruar zoti,fale karakterit solid,ideve te qarta dhe perfeksionit njerezor poetja ka ditur te marre nga letersia ate qe ajo i ka dhuruar asaj.Fituese jo vetem cmimesh por dhe sfiduese me kohen ku jetojme ajo ka ditur te jete nje nga penat me me peshe ne letersine moderne te hapesires shqiptare,madje shumehere ka ditur te thyeje akujt e ndarjes dhe me letersine konteporane te kontinentit dhe globit.

Sikur

Sikur në flatra zogjsh të bardhë të endej fjala
Në sqep të pëllumbit kumti
Dhe drita në sytë e të vetmuarit
Ngarkuar në trastën me libra
Të vjetër kohës që s’kthehet
Në parvaz të qelqeve
me botën mbi shpinë
Do të ishim kështu një mirazh
I dijes
Kokrizë rëre nën lëkurë të tingullit
Kur shkretimit njeriu i ndërton statuja
Dhe gra të mbështjella si kukulla
Mbetur në dhoma fëmijësh
I drejtojnë lutje qiellit
Ku lëvizin avionët…
Sikur në shtrat koralesh të prehej ëndrra
Në trup të perlës dhimbja e fikur
Në thellësi ujrash të errët
Detesh që botën ndajnë
N’kufij të së pamundurës
Dija
Do të zbriste në sytë e të trishtuarit
Si drita e flakës së kandelierës
Në udhëtim të pasosun’
Dhe gjuha nuk do të mjaftonte
Për të folur

*   *   *

Menorah…

E durimit t’pa sosun frymes
Burim I drites
Bote e trishte fle tej kufijve te vetvetes
N’arrati yjesh t’fikun
Qe ftohin e nxijne qiellin
Njeriu, Menorah ime eshte lende e paforme
Derdhet, shperbehet, digjet
Behet tym e pluhur eshtrash
Hidhet e shperndahet ne ajer
Ne ajrin e ngarkuar me re te zeza
Qe varen sall mbi mure
Sikur te ishte kryeveper…
Tash ne muze, statujat dhe doreshkrimet tremben
Kulprat qe ia morrem pyllit kujtuam se ishin dafina
Mpaket flaka jote
Si shuhet drita n’sy te errun
E shqisa e mbushur me krejt boten
Peshperin lutje
Muri eshte mur Menorah ime
Meduzat plasin t’ shkulin nga rrenjet
T’hedhin tutje shkrumb e hi,
Oh ti,
Ti e bukura ime je aty
N’ tejbote t’ pasosun
Ti shen-drit
Ti sy I qiellit t’pafund
E pasosun
Pergjithmone
Si fryma
Tretet trupi, mishi, e lende qe vdes
Por ti je nje peme Pergjithmone e gjalle
Dashuri je
Menorah,
E durimit t’dashurise
Dhe jetes…..

Shkruani nje pergjigje