AIDS, murtaja e shekullit

stop-aidsMë shumë se 30 milionë është numri i personave me SIDA në të gjithë botën. SIDA është një çështje ende e fortë dhe dramatike që duhet të adresohet me kokë. Duhet të përdorim që gjitha armët që kemi për ta luftuar atë. Para së gjithash duhet të vëmë në punë vetëdijen, informacion dhe parandalimin.Për këtë është më aktuale se kurrë me rastin e 1 dhjetorit, Ditën Botërore të AIDS. Pse SIDA është një sëmundje serioze dhe ende në rritje, si i kemi mjetet për të na mbrojtur në mënyrë efektive. Ka dy armë në duart tona: nëpërmjet testimit HIV dhe prezervativëve.SIDA, apo sindromi i fituar imunitet mangësi, sulmet e sistemit imun janë duke dëmtuar shëndetin e atyre të infektuar. Ende shumë njerëz nuk e dinë se ka një dallim në mes të infektuarve me HIV dhe AIDS. Njerëzit me HIV janë infektuar tashmë, por ai nuk do të kishte ndodhur ende simptomat e AIDS-it në qoftë se virusi ishte në gjumë në trupin e saj pa crashing, për dëmin e kohës. Nëse HIV është diagnostikuar në kohë është i mundur, përmes terapive të veçanta, që SIDA të parandalohet. Prandaj duhet të kemi informacion për rëndësinë e testit: informacioni në lidhje me statusin e tyre HIV-it mund të shpëtojë jetën tuaj, dhe për të shpëtuar atë të atyre që janë përreth nesh.Kjo vë në provë përgjegjësinë për të mbrojtur veten dhe të tjerët, veçanërisht kur bëjmë seks. Fjalëkalimi është gjithmonë i njëjtë: gjithmonë përdorimi i prezervativit.Mos të harrojmë se ata që janë HIV pozitiv nuk janë njerëz të vdekur në këmbë, por vetëm një murtajë spreaders. Janë krijuar disa shoqata për luftën kundër SIDA-s. Këto shoqata janë organizata që synojnë për të ngritur dhe për ta kthyer veten me HIV-njerëz pozitiv, të cilat janë të aktivizohet përmes parandalimit, vetëdijes, informacionit dhe mbështetje në çështje që lidhen me HIV / AIDS-it. Por shumica janë të shqetësuar me mbrojtjen e atyre që janë me HIV, dhe i vrasin të gjitha ato mure që janë ngritur rreth informacioneve të përditshme.Ti e di, AIDS-i është murtaja e shekullit. Nëse kjo terapi e trefishtë ndihmon më shumë pacientët që kanë marrë virusin, nuk i kuron ata plotësisht. Duhet pranuar, në ditët tona ende vret AIDS-i. Dhe përdorimi i kondomave mbetet i vetmi mjet për të mbrojtur. Ja se çfarë ju duhet të dini për rreziqet e transmetimit të SIDA-s.

Përkufizimi

Njerëzit që vuajnë nga SIDA (Sindromi i fituar imunitet mangësi) është një person i infektuar me HIV (virusi fituar imunitet mangësi). Ky virus infekton dhe shkatërron qelizat e caktuara, duke privuar trupin e mbrojtjet e imunitetit. Trup, prandaj, nuk është më në gjendje për të mbrojtur veten kundër disa mikrobeve, dhe janë të ekspozuar ndaj të gjitha sëmundjeve serioze.

S transmetohet?

AIDS transmetohet vetëm në mes njerëzve. Gjak, spermë, sekrecionet vaginale të grave, të para-lëngu i farës së njeriut dhe qumështi i gjirit arrijnë të transmetojnë virusin. Në kontrast me lëngjet e tjera të tilla si pështymë, djersë, apo lotët nuk përmbajnë virus aktiv mjaftueshëm për të lejuar një infeksion të mundshëm.Shkak se nuk është një sëmundje ngjitëse, virusi duhet të hyjë në një person përmes mukozës ose plagë të hapura shumë lehtë. Lëkurës, pra, është një pengesë të pakapërcyeshme për virusin.

Në raste të tilla mund të jenë të infektuar?

Kushtet e infeksionit kërkon kontakte të drejtpërdrejta ndërmjet dy njerëzve: seks të pambrojtur me penetrim vaginal, anal ose oral transmetimi nga nëna në foshnjën e saj gjatë shtatzënisë dhe laktacionit, shkëmbimin e gjakut (shpuarje aksidentale dhe shiringa) . Megjithëse infeksionit nëpërmjet kontaktit seksual, pa penetrim (kontakt-goja femër, gojë-anus, kontaktoni gjenital pa penetrim) ose në plagë të thjeshtë (jo përmes shiringave) është i jashtëzakonshëm, kjo është ende e mundur.

Si duhet të mbroheni nga SIDA?

Në rast të seksit të pambrojtur me HIV-person pozitiv, mund të jetë e mjaftueshme edhe një herdhe ju jeni të infektuar. Për të mbrojtur kundër AIDS-it, atëherë, mbetet vetëm një zgjidhje: të përdorni një prezervativ! Në rast të thyerje, kjo është thelbësore për të marrë sa më shpejt të jetë e mundur një provë të mundur. Edhe nëse ju besoni partnerin tuaj të ri, besimi nuk ka parandaluar kurrë rrezikun e infektimit! Nëse ju keni një marrëdhënie të qëndrueshme, duhet të diskutoni me partnerin tuaj, pyetni atë nëse ai ka bërë tashmë një provë dhe, ndoshta, para se të kryeni marrëdhënie përdorni prezervativë.

KUJDES

Tre janë rrugët e transmetimi të HIV:

1. Transmetimi me rrugë seksuale mund të ndodhë gjatë: seksit vaginal, anal e oral. Sa më i madh të jetë numri i partnerëve dhe sa më të shpeshta të jenë marrëdhëniet, aq më i lartë është edhe rreziku i infektimit

2. Transmetimi nëpërmjet gjakut. Kjo është rruga që shoqërohet me rrezikun më të madh, sepse gjatë kësaj rruge, virusi hyn direkt në gjakun e personit të shëndoshë dhe në sasi të madhe. Situata me rrezik që mundësojnë këtë janë:

Marrja e gjakut dhe e nënprodukteve të tij të infektuara. Rreziku i transmetimit nëpërmjet kësaj rruge, sot është minimal në Shqipëri, sepse që prej vitit 1993 çdo njësi gjaku e dhuruar i nënshtrohet kontrollit për HIV. Ekziston mundësia e transmetimit vetëm nëse dhuruesi e ka marrë infeksionin shumë pak kohë para se të dhurojë gjak dhe mund të ndodhet në periudhën dritare.

Shkëmbimi i gjilpërave dhe shiringave. Që prej futjes në përdorim të shiringave dhe ageve me një përdorim, kjo rrugë transmetimi haset pothuajse vetëm tek përdoruesit e drogave me injektim, të cilët shkëmbejnë shiringat.

Shpimet aksidentale në vendin e punës. Kjo mund ti ndodhë personelit mjekësor kur nuk zbatohen rregullat e kujdesit të përgjithshëm, gjatë manipulimit me mjetet prerëse dhe shpuese, me gjakun dhe lëngjet e tjerë organike, gjatë larjes së mjeteve prerëse dhe shpuese, gjatë eliminimit të mjeteve ose mbetjeve organike, etj

3. Transmetimi nga nëna tek fëmija- Infektimi nëpërmjet kësaj rruge mund të ndodhë në tre momente; gjatë shtatzënisë, gjatë lindjes dhe gjatë ushqyerjes me qumështin e gjirit. Nëse një grua shtatzënë është me HIV, marrja e mjekimit (medikamente antiretroviral) e ul së tepërmi mundësinë që ajo ti transmetojë virusin fëmijës.

Virusi HIV NUK TRANSMETOHET HIV gjatë aktivitetit te përditshëm si:

• Gjatë puthjes në faqe deri tani nuk është provuar asnjë rast transmetimit nëpërmjet kësaj rruge. E puthura e thellë mund të jetë e rrezikshme në situata të caktuara; si p.sh. kur pështyma e ndotur me gjakun bie në kontakt me mukozën e dëmtuar të gojës. Në këtë rast bëhet fjalë për transmetimin nëpërmjet gjakut.

• Nga pickimi i insekteve, apo nga kafshët shtëpiake

• Nga shtrëngimi i duarve

• Nga puthja, përqafimi

• Nga ngrënia, ose pirja në restorant, bare, etj.

• Nga përdorimi i përbashkët i tualetit, dushit dhe pishinave

• Nga qëndrimi me miqtë, qoftë edhe kur këta janë të prekur nga HIV/AIDS. Fëmijët me HIV mund të ndjekin shkollën pa përbërë rrezik infektimi për fëmijët e tjerë.

Shkruani nje pergjigje