Arkivi per April, 2008

“Me këmbë në tokë”… në Tiranë

Postuar tek Komente me April 30th, 2008 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Shkruan:Artur NURA

Të ecësh në këmbë në ditët e sotme në metropolin tonë të zhurmshëm, të kujtohet padyshim fjala e urtë shqiptare: “Me këmbë në tokë”. Ky reflektim besoj se duhet të ndodhë të paktën me të gjithë ata që dëshirojnë ta shohin realitetin shumëplanësh të kryeqytetit tonë në mënyrë analitike dhe pozitiviste.
lexo me teper »

Serbia në prag zgjedhjesh

Postuar tek Komente me April 30th, 2008 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga:Franko EGRO

Beteja politike në këtë prag zgjedhjesh në Serbi është më agresive se kurrë. Dy janë kampet, po aq janë edhe temat dominante të saj. E para ka të bëjë me qëndrimin që duhet mbajtur ndaj të ardhmes. Elementët pro-perëndimorë janë vendosur përballë nacionalistëve ekstremë, të ndarë mes tyre nga dëshira dhe vullnetit për t’u anëtarësuar në Bashkimin Europian dhe tema e dytë, sigurisht, është “e paevitueshmja”, Kosova; tashmë shtet sovran dhe i pavarur.

lexo me teper »

Duhet forcuar imazhi i pavarësisë

Postuar tek Komente me April 30th, 2008 nga Lajmi – 2 komente

Nga:Nazmi LUKAJ

1.

Pas 17 shkurtit, askush prej nesh nuk e ka pritur se liderët e Serbisë do të hyjnë e dalin në Kosovë, sa herë u teket atyre. E as politika jonë. Po hyjnë e po dalin, si para kësaj date. Krerët tanë politikë, meqë nuk po i pyet kush nga ndërkombëtarët për këtë, po mjaftohen duke deklaruar: “Janë vizita private”. Ose: “Kjo është njohje e saj nga ana e Serbisë”, siç tha njëri nga liderët tanë institucionalë, kur Tadiqi hyri në Kosovë “si zotni”, para ca ditësh, i përcjellë nga policët e UNMIK-ut.

lexo me teper »

Hapja e dosjeve hap rrugën për progres

Postuar tek Komente me April 30th, 2008 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga:Robert PAPA

Sipas medias së majtë, se ata e dinë më mirë axhendën e parlamentit topall, do kalojë ligji për hapjen e dosjeve të spiunëve. Pra, po del parashikimi ynë se, pa dënuar krimet komunistë nuk hyjmë dot në NATO. Problemi mbetet se në qeveri edhe parlament kemi një shumicë spiunësh, e disa kanë mundur të kalojnë,pra dikush i ka fshehur dosjet e tyre para vitit 1997 dhe ai, ose ata që kanë djegur ose fshehur dosjet, duhen dënuar.
lexo me teper »

Gërdecokracia

Postuar tek Komente me April 30th, 2008 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga:Blendi KAJSIU

Forca e shpërthimit të Gërdecit ishte pasojë direkte e akumulimit të një sasie tepër të madhe municionesh. Për nga sasia vendndodhja dhe mënyra, ky akumulim ishte vërtet i paprecedentë. Një sasi kaq e madhe municionesh, pranë një zone të banuar, në shkelje të rregullave minimale të sigurisë, natyrisht që do të prodhonte një shpërthim tragjik. E paprecedentë ishte edhe lehtësia e papërballueshme me të cilën u krye ky veprim, që nga ligji i miratuar në Kuvend deri tek urdhëresat e ministrit të Mbrojtjes.
lexo me teper »

… mbi folenë e grenxave

Postuar tek Komente me April 29th, 2008 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Shkruan: Lorenc VANGJELI

Java politike që lamë pas, por dhe shumë më tepër se kaq, u shenjua nga ndërhyrja në Kushtetutë. Ndryshimi i sistemit zgjedhor ka peshën e një revolucioni në të sotmen dhe me të gjitha gjasat, rrjedhojën e një tërmeti në të nesërmen e emrave të përveçëm të klasës politike. Zërat pro dhe kundër sistemit proporcional tashmë të miratuar, kanë të bëjnë pikërisht me llogaritë e nesërme, të cilat nuk dalin dot jashtë përkimit të tyre po me emra të përveçëm dhe ndryshimit të fateve të tyre indivuduale.
lexo me teper »

NJË PLAN GJITHPËRFSHIRËS PËR MITROVICËN

Postuar tek Komente me April 29th, 2008 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga:Blerim BURJANI

Problemi i Mitrovices së “veriut” mbetet një ndër çështjet dhe preokupimet e Institucioneve të Kosovës. Deri me tash edhe pas pavarësimit të Kosovës nuk është gjend ndonjë formulë e caktuar e cila kishte integruar pakicen serbe në institucionet e Kosovës. Problemi daton dhe paraqitet menjehere pas përfundimit të luftës dhe mbetet edhe sot një ndër preokupimet kryesore të funksionimit të rendit dhe ligjit në tërë hapësirën territoriale të Kosovës.
lexo me teper »

Një politikë e jashtme e rifokusuar

Postuar tek Komente me April 29th, 2008 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Shkruan: Zef MAZI*

Që nga shembja e sistemit komunist dhe futja e vendit në rrugën e zhvillimit demokratik, Shqipëria ka pasur disa objektiva madhore në politikën e saj të jashtme. Dy më kryesoret kanë qenë: zgjidhja e çështjes kombëtare dhe integrimi i vendit në strukturat Euro-Atlantike.
Në mënyrë të pareshtur, diplomacia shqiptare, veçanërisht në disa pika të forta të përfaqësimit të saj, e ka pasur çështjen kombëtare prioritet qëndrimi.
lexo me teper »

Shteti laik dhe pashkët kosovare

Postuar tek Komente me April 29th, 2008 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga:Ilda MARA*

Vizita e presidentit serb, Boris Tadiç, në Kosovë për të marrë pjesë në në meshën e Ringjalljes së Krishtit në manastirin e Deçanit mbart në vetvete shumë simbolika. Së pari, Pashkët ortodokse janë një festë fetare e një rëndësie të madhe të komunitetit fetar ortodoks në të gjithë botën.
lexo me teper »

Dhimbje që zbukuron

Postuar tek HISTORIA me April 29th, 2008 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga:Astrit LULUSHI

Kohët e fundit, shtëpia botuese amerikane iUniverse, Inc., nxorri nga shtypi në anglisht vëllimin e parë të librit “Live to Tell” të At Zef Pllumit, ku përfshihen kujtimet e tij nga viti 1944 – 1955. Libri vjen në anglisht i përkthyer nga shqipja, “Jeto për me tregue” duke i mos ia mohuar kështu përparësinë e njohjes lexuesit shqiptar.

lexo me teper »