Arkivi per March, 2007

Elitat e shtetit, si stafe ministrash

Postuar tek Uncategorized me March 31st, 2007 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare


Nga:Lazër STANI


Dy ministrat e fundit të Kulturës kanë befasuar shqiptarët me deklaratat e tyre të javës së parë: ministri i Bujar Leskaj, në javët e para të mandatit të tij shpalli me solemnitet tre kolosët e kulturës shqiptare. Këta kolosë, sipas tij, ishin Moikom Zeqo, Aurel Plasari dhe Zhani Ciko, që të tre drejtues të tri institucioneve të rëndësishme kulturore. Po ky ministër i penduar për deklaratën e tij, disa muaj më vonë pushon nga puna njërin prej “kolosëve”, ndërsa dy “kolosët” e tjerë i ruajnë pozicionet e tyre drejtuese edhe sot e kësaj dite.
Ministri i ri, që pasoi z. Leskaj, Ylli Pango, në deklaratën e tij të parë në një emision televiziv, shpalli edhe ai kolosët e tij, të cilët nuk i quan më kolosë si paraardhësi, por i cilëson me fjalën e bukur frënge “élite”, që në Sociologji përdoret për të treguar një grup relativisht të vogël, që gëzon një status të privilegjuar.
lexo me teper »

Kush është e ardhmja e Kosovës

Postuar tek Komente me March 31st, 2007 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga:Gjergj EREBARA

Zyrtarët më të lartë të BE-së bënë dje të qartë se sipas këndvështrimit dhe eksperiencës së tyre, paqja është shumë më pak e kushtueshme sesa lufta. Sipas vlerësimeve, luftërat e shpërbërjes së Jugosllavisë, (lufta e tretë Ballkanike, sipas një emri jo shumë të përdorur), i kushtuan superfuqive rreth 110 miliardë dollarë, ndërkohë që plani i BE-së për Kosovë të pavarur dhe paqësore, pritet të kushtojë rreth 2 miliardë dollarë nga viti 2008 deri në 2010.

lexo me teper »

Sistemi zgjedhor dhe diktatura

Postuar tek Komente me March 31st, 2007 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Shkruan:Bashkim KOPLIKU

Po diskutohet gjerësisht për sistemin e zgjedhjeve, e bëhet mirë, se po vjen koha e zgjedhjeve të parakohshme, e është mirë që ky Kuvend të ketë arritur të bëjë ndryshimet e duhura në ligje, mbase edhe në Kushtetutë. Por nuk po i vihet rëndësia e duhur influencës së sistemit zgjedhor në zhvillimin e demokracisë shqiptare. Duhet të luftohen mashtrimet me megadushkun, si ato të dyshes Nano-Berisha, po në asnjë mënyrë nuk duhet të harrohet rreziku kryesor që i kanoset Shqipërisë: diktatura.

Sistemi ekzistues i zgjedhjeve në Shqipëri, quhet “sistem proporcional i personifikuar”. Ky term do të thotë se sistemi ynë ka bazën proporcionale, dhe ka një përbërëse maxhoritare (personale, ku votohet për personin).
lexo me teper »

Presidenti Sejdiu merr pjesë në seancën e Këshillit të Sigurimit me 3 Prill

Postuar tek Uncategorized me March 30th, 2007 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare


Ekipi i Unitetit në mbledhjen e sotme ka përshëndet miratimin e rezolutës në Parlamentin Evropian për Kosovën, duke e mirëpritur përcaktimin e Parlamentit Evropian për të njohur sovranitetin e Kosovës, fillimisht të mbikëqyrur. Kështu njoftoi zëdhënësi Skënder Hyseni, i cili po ashtu tha se pritet që kryetari i Kosovës Fatmir Sejdiu ta marrë ftesën dhe të flasë për herë të parë në sesionin formal në Këshillin e Sigurimit me 3 prill.
lexo me teper »

“Çorbat” dhe “korbat”

Postuar tek Uncategorized me March 30th, 2007 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare


Nga:Medi BELORTAJA


Dhe gjëmqyfyret apo tragjikomizmat tona s’kanë të sosur…! Me të drejtë “trazohen” mediat, institucionet, Parlamenti, drejtësia dhe padrejtësia, qeveritarë e opozitarë… Trazohemi dhe ne, populli i thjeshtë. U bë problem e u rihap me zhurmë e bujë puna e dosjeve të diktaturës, para ca kohësh. Që na kërkohej si kusht, me ç’duket nga jashtë. S’qenë mjaft tërë këto vite që kaluan, sa mjaftonin që të hapnim jo këto tonat me kohë e vakt, por të të gjitha vendeve të Evropës Lindore. Mirëpo… ja që s’është kollaj, a mbase s’të lenë…!

lexo me teper »

Serbët mund të bllokojnë Kushtetutën e Kosovës

Postuar tek Uncategorized me March 30th, 2007 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare


Dokumenti themeltar mund të kalojë vetëm me 2/3 e votës së minoriteteve


Hartimi i Kushtetutës së Kosovës do t‘i ngjajë më shumë një fjalëkryqi, ku gabimi më i vogël e bën të pavlefshëm dokumentin themeltar të shtetit. E pikërisht për këtë do të jetë sfida numër një, pasi të miratohet rezoluta për statusin e Kosovës. Dokumenti i Marti Ahtisarit e ka përcaktuar rrugën se si do të bëhet kushtetuta, por pengesat gjatë saj duket se do të jenë të pashmangshme. Klasa politike e Kosovës i frikësohet dështimit më të rëndësishëm për bërjen e shtetit të ri. Dhe ja pse: “Kushtetuta duhet të përfshijë tri elementë”, thotë Skënder Durmishi, këshilltar i kryeparlamentarit Kolë Berisha.
lexo me teper »

A mund t’ju bëj një pyetje z. Kryeministër?

Postuar tek Uncategorized me March 30th, 2007 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga:Gjergj EREBARA


Përplasjet e fundit politiko-mediatike mes kryeministrit, opozitës dhe medias, tregojnë para së gjithash infantilitetin e kësaj të fundit, gadishmërinë e opozitës për në nxjerrë politikë nga pleshti dhe aftësinë e Berishës për të bërë shaka pa kripë. (Natyrisht edhe paaftësinë e tij për të menaxhuar imazhin e vet).
Berisha ka shumë arsye të jetë i acaruar nga media. I akuzuar gjithmonë si njeriu që përndoqi gazetarët në kohën kur ishte president, ai e pa veten për herën e dytë kur u kthye në pushtet, nën një presion mediatik shumë më të fortë, për shkak të zhvillimit të medias nga njëra anë dhe për shkak të bollëkut të saj nga ana tjetër.
lexo me teper »

Kur shteti shfaqet me fytyrën e Adem Rrengës

Postuar tek Uncategorized me March 29th, 2007 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare


Nga:Ylli RAKIPI


Kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha, lëshoi dje në mbledhjen PUBLIKE ( ! ) të qeverisë akuzën më të rëndë kundër medias shqiptare, akuzë që në të vërtetë nuk ka qenë e llogaritur në axhendat apo planet e punës së tij që nga dita e parë si kryeministër.
“Mafia ka krijuar hanxharët e vet, por ligji duhet të tregohet gjithnjë e më i fortë. Kur them hanxharët, duhet të them se ka krijuar mediat e veta, të cilat i përdor si megafonë të saj për dezinformim, për të demonizuar procese, për të demonizuar individë” …

lexo me teper »

Cinizmi i Rusisë për çështjen e Kosovës

Postuar tek Uncategorized me March 29th, 2007 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare
Nga:Skënder ZOGU


Prej qershorit 1999, Bashkësia Ndërkombëtare ndihmon Kosovën që të rindërtohet. Me gjithë vështirësitë e natyrshme për një situatë pas konfliktesh, arritje të shumta pozitive mund t’i jepen Misionit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (Minuk), i cili ndonjëherë mbahet padrejtësisht si jo i frytshëm dhe burokratik. Në të vërtetë, në fillim të këtij viti 2007, Kosova mund të mbështetet mbi struktura shtetërore sigurisht jo të përkryera, por që funksionojnë pak a shumë. Po kështu, dhe përveç asistimit humanitar në vetvete, ndihma financiare për Kosovën ka lejuar, qysh më 1999, rindërtimin e 45.000 shtëpive të shkatërruara nga lufta, dhjetëra shkolla dhe dispanseri, qindra kilometra rrugë, dhjetëra ndërtesa publike, asistim teknik për të ndërtuar institucione etj.

lexo me teper »

Çfarë i ka mbetur “sovranit”

Postuar tek Uncategorized me March 29th, 2007 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare


Nga:Besi BEKTESHI


Askush nuk po kujtohet të pranojë se sistemi demokratik dhe modern maxhoritar ka vdekur për turp dhe dëshirë të marrë për pushtet nga partitokracia e instaluar dhe e zhvilluar në Shqipëri.Modeli ku deputeti apo përfaqësuesi i popullit zgjidhet në maxhoritar nga “sovrani” ka dështuar në Shqipëri pikërisht në vitin 2007-të megjithse duhet thënë se ky dështim ka vite që është arritur në saj të alkimisë, budallallëkut dhe partitokracisë me karakter diktatorshipi në spektrin politik shqiptar. Pse ka fituar partitokracia në Shqipëri? Në fakt nuk është “dorëzimi” i Berishës përpara socialistëve për proporcional i çfarëdoshëm.
lexo me teper »