LETERSI

Albert Kamy, ëndrra e shuar e futbollistit që u bë filozof

Postuar tek LETERSI me November 7th, 2015 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Albert-Kamy_piktureNga : Albert  VATAJ

Në këtë 102-vjetor të lindjes së filozofit dhe publicistit, doktrinarit ekzistencialist, pacifistit dhe nobelistit, Albert Kamy, shumëçka është qasur nëpërmjet shtjellimesh narrative dhe rrëfimtare. Kësodore, të përplotësojë profilin e “prodhimtarisë së tij letrare, në shërbim të zgjidhjes së problemeve të shumta që shqetësojnë ndërgjegjen njerëzore në ditët tona”. Krejtçka sendërtoi këtë personalitet të tjetërllojtë të letërsisë dhe jo vetëm, orvatet ta gatisë kjatësisht dhe të plazmojë atë në eterin e mbamendjes së gjeneratave kretsi ai kumtoi. lexo me teper »

Keshtu ka ndodhur….

Postuar tek LETERSI me October 14th, 2015 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

queen-safetiShkruan : Entela  SAFETI – KASI

Vdekje, vrasje, krime, viktima dhe heronj prisnin rikthimin drejt tyre. Koka më rëndonte plumb, po ashtu edhe trupi. Isha e dërrmuar. Mes lodhjes dhe trishtimit më kishte kapur gjumi. Në ëndërr më shqetësuan vazhdimisht sytë e zinj e të akullt të Kasandrës. Dëgjoja krisma armësh. lexo me teper »

Adami iku vetë nga parajsa

Postuar tek LETERSI me October 5th, 2015 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

adami-evaNga : Arjan  BEJKO

Thuhet se Adamin e përzunë nga parajsa, por e vërteta është krejt ndryshe. Ai iku vetë dhe ia mbathi nga sytë këmbët, natën, pa kthyer kokën pas. Iku pa këpucë, si thonë shkodranët. Parajsa ishte e shkëlqyer, parajsë hesapi, e mbushur me lule, zogj dhe ujvara si kristali. Kafshëve nuk iu ndihej zëri. lexo me teper »

Emer te cuditshem me vuri fshati…

Postuar tek LETERSI me September 20th, 2015 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

IDA-NURCE14Nga : Ida  NURCE

Te nderuar qytetare qe jetoni ne qytetin e shpifur, (e ne te njejten kohe, fatkeqesisht, edhe te mbushur me shume mundesi), te Tiranes! Nuk e di sa nga ju e dine historine e ketij qyteti te mbipopulluar sot e te mbytur nga stereotipe te ndryshme. Nuk e di sa nga ju e dine fillimin e tij. Nuk e di sa nga ju e dine themelimin e tij. lexo me teper »

Djalli dhe diktatorët

Postuar tek LETERSI me September 2nd, 2015 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

kutia-djallNga : Arjan  BEJKO

Pasi i studjoi dosjet e gjithë diktatorëve, prej Gilgameshit e deri tek Millosheviçi djalli caktoi katër prej tyre si pretendentë kryesorë për çmimin«Zifti». Fituesi i këtij çmimi do të futej përjetësisht në një fuçi zifti të vendosur mbi zjarrin e përjetshëm. lexo me teper »

Përralla e babait krenar

Postuar tek LETERSI me July 8th, 2015 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

ARJAN-BEJKONga : Arjan  BEJKO

Ishte një baba shumë krenar, se për çfarë ishte krenar nuk e dinte as vetë, por mesa duket aty e ka lezetin krenaria, kur je krenar pa asnjë shkak. Ky baba krenar kishte tre djem ende të parritur, të cilët ishin shumë krenarë për babanë e tyre krenar. lexo me teper »

Zogu i braktisur?

Postuar tek LETERSI me May 13th, 2015 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

qerim-skenderajNga : Qerim  SKENDERAJ

Kur dëgjon zerin monoton të një zogu, fshehur në pemë a ndonjë shkurre, nuk arrin të kuptosh në se këndon, apo vajton. Në kengët e zogjve nuk ka tekste. Kur nuk ka as melodi, mendja të shkon se mund të qaj ose të ankohet për diçka që i mungon. lexo me teper »

Jo gjurme mbi gjurme…

Postuar tek LETERSI me April 23rd, 2015 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

IDA-NURCE14Nga : Ida  NURCE

Edhe sot si cdo dite pershkove te njejtat rruge. Kercite ne po te njejtet gure. Pe te njejtat pjese te nje apo tjeter trotuari. Kalove te njejtat vija te bardha e prite ne po te njejtat semafore. Por nuk i shkele dot te njejtat gjurme. Te tjera ishin vene mbi to. Nga dikush tjeter, qe ti ndoshta as nuk e njeh. lexo me teper »

SULA

Postuar tek LETERSI me April 13th, 2015 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

edison-ypiNga : Edison  YPI

Në kafenenë e një lavazhi buzë autostradës. Ulur. Vetëm. Kafe, cigare, rrathë tymi, muri përballë. Kështu e njoha Sulën e sertë me sytë me shkëndija. Sula është trembëdhjetë vjeç. Sula ka zbritur nga Kuksi. Sula nuk kishte lindur në dhjetor të nëntëdhjetës. lexo me teper »

LIBËRBOTUESIT SHQIPTARË

Postuar tek LETERSI me January 18th, 2015 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

libri_566_755483191Shkruan : Kliton  NESTURI

Para disa ditësh pata rastin të lexoja librin e një autori shqiptar, krijimtaria e të cilit vazhdimisht më është dukur interesante. Vepra e tij më e fundit, ishte botuar në një prej shtëpive botuese të Tiranës, e cila ka jo pak emër në botën letrare shqiptare. Por, për hir të së vërtetës, nisa të zhgënjehesha qysh në faqet e para. lexo me teper »