Komente

Baton mafia dhe Shqipëria si një OJQ e tij

Postuar tek Komente me January 13th, 2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Shkruan : Kimete BERISHA

Nga tavolina e tij e Zonës B, që me qëllim e ka improvizuar të duket si i ulur mbi varrin e pejgamberit në Mekë, Baton Haxhiu e krijon ‘njeriun e ri’, krijon ‘ministra’, ‘maron’ intelektual, e i vendos politikat shtetërore të Shqipërisë, njeriun që në Kosovë s’e merr kush seriozisht për kurrgjë hiç, përveç për spiunazh.

lexo me teper »

Historia belbëzon

Postuar tek Komente me January 13th, 2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga : Edmond TUPJA

Te shumë popuj, madje edhe të vendeve më të zhvilluara, e marta konsiderohet nga besëtytët si ditë terse, sidomos kur ajo bie më datën 13 të muajit. Mirëpo, populli ynë nganjëherë fort i mençur e ka gjetur një mënyrë për t’iu kundërvënë këtij opinioni fatalist: Gjithsesi, pretendon ai, e marta e ka një orë të mbarë.

lexo me teper »

NJË NDËRMARRJE JANË !

Postuar tek Komente me January 13th, 2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga : Nebil ÇIKA

Mos dekretimi nga Presidenti i Republikës I kandidaturës se Gent Cakës për Ministër te Jashtëm ka sjelle një vale denoncimesh te infiltrimin te spiuneve te UDB-se (shërbimit sekret te Jugosllavisë Komuniste) ne politiken ,qeverinë , administratën shtetërore , mediat e shoqërinë civile shqiptarë. Po lexojmë e dëgjojmë , politikane , gazetare diplomatë etje qe po reagojnë te “revoltuar” imponimit te Baton Haxhiut dhe te tjerëve , sipas tyre agjente te UDB-se ne qeverisjen , diplomacinë , me pak fjale ne vendimmarrjen shqiptarë.

lexo me teper »

Tredhja fatkeqe e Prokurorisë dhe një histori kurvash…

Postuar tek Komente me January 8th, 2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare


Nga : Basir Çollaku

Tahiri do ta marrë Edi Ramën me vete në dosjen e tij të trafikut marramendës katërvjeçar të drogës, ndaj përkohësisht të dy janë të akuzuar zyrtarisht dhe të pafajshëm teorikisht, në mungesë të një vendimi gjykate.

lexo me teper »

FUNDI I “KATOVICËS” ?!

Postuar tek Komente me January 8th, 2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga : Nebil ÇIKA

Një banderole e studenteve protestues ku shkruhej Fundi I Katovicës .45+28 vjet , me s duket po paralajmëron fillimin e fundit te pushtetit te komunistëve ne Shqipëri . Është folur shume për projektin e “ Kat viçes “ madje është botuar edhe një fjalim I diktatorit te fundit (de jure) komunist ne Shqipëri Ramiz Alisë qe shpaloste strategjinë e mbajtjes se pushtetit nga komunistet edhe ne “kapitalizëm” sipas porosive te Gorbacovit por asnjë here opinion publik shqiptar nuk e ka marrë he nuk e ka trajtuar seriozisht ketë problem e hall te madh te shqiptarëve .

lexo me teper »

Timokracia e Platonit

Postuar tek Komente me January 8th, 2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga : Astrit LULUSHI

Timokraci do të thotë ‘qeverisje me vlerë apo me nder’. Platoni e karakterizon timokracinë si përzierje regjimesh – aristokraci e oligarki. Si në demokracinë e sotme, edhe në kohën e Platonit, sistemet qeverisëse duket se nuk i respektonin rregullat e lojës.

lexo me teper »

Vitrinalëpirësit

Postuar tek Komente me January 6th, 2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga : Edmond TUPJA

Në Francë, sidomos me raste festash mbarëpopullore, vendësit, natyrisht në gjuhën e tyre amtare, kur dalin rrugëve vetëm sa për të parë vitrinat e dyqaneve të mëdha e të vogla, por pa pasur ndër mend të blejnë ndonjë gjë, përdorin rëndom togfjalëshin lécher les vitrines, d.m.th., fjalë për fjalë, “të lëpish vitrinat”. Sigurisht, kjo ndodh zakonisht e rregullisht në të gjitha vendet e botës, pra, edhe në Shqipërinë tonë marramendthi demokratike, ku të panumërt janë ata që lëpijnë vitrinat edhe me rastin e Krishtlindjeve e të ndërrimit të viteve.

lexo me teper »

Pasojat e elitës së gënjeshtërt

Postuar tek Komente me January 6th, 2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Shkruan : Agim BACI

Profesori i filozofisë në Universitetin Notre Dame në SHBA, Gary Gutting, teksa shkruan lidhur me marrëdhëniet mes intelektualëve dhe politikës, sjell në vëmendje edhe disa nga karakteristikat e jetës intelektuale. Ai beson se intelektualizmi duhet të jetojë më së shumti në botën universitare. Sipas Gutting, intelektualët duhet të na tregojnë gjërat, të cilat ne kemi nevojë t’i njohim: si funksionon natyra dhe shoqëria, çfarë ndodhi në të kaluarën tonë, si të analizojmë konceptet, si të vlerësojmë artin dhe letërsinë etj. Ata, sipas profesorit të filozofisë, na bëjnë të mundur komunikimin me mendjet e mëdha të së shkuarës. Ky komunikim apo ky bashkëbisedim mundet të mos na çojë në një burim të përhershëm dijeje, siç mund të mendojnë disa që admirojnë jetën intelektuale, por ai së paku na jep një qëndrim kritik për të vlerësuar kufijtë e hamendësimeve tona kulturore sot.

lexo me teper »

Kërcënimet e historisë

Postuar tek Komente me January 5th, 2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga : Ergys MERTIRI

Narrativa historike e paraqitur nëpërmjet ideologjive mesianike mund të bëhet e rrezikshme. Ajo kërcënon të ardhmen duke ndërhyrë në rrjedhën e historisë, për ti dhënë kahjen që ajo dëshiron. Ajo ndërhyn në gjakun tonë duke ndezur tërbimin e ndjeshmërive identitare, kulturore e politike. Ajo na josh me ideale të rreme që thithin energjinë dhe pasionin tonë. Historia mbahet fort midis premtimit dhe kërcënimit. Ajo premton një parajsë imagjinare që i shkund njerëzit drejt revolucioneve të përgjakshme, por ajo edhe kërcënon me ferrin e luftës dhe despotizmit, duke trazuar qetësinë e turmave. Frika dhe joshja janë burimet kryesore të krimeve, individuale apo kolektive dhe një motivacion i fortë për gjithçka të paimagjinueshme në kushte normale.

lexo me teper »

MINISTRAT TANË TË JASHTËM, KËTA DONKISHOTË PA GOMAR!

Postuar tek Komente me January 5th, 2019 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare

Nga : Rezart PALLUQI

Ministrat e Jashtëm shijojnë vazhdimisht udhëtime luksoze nëpër botë. Në fakt ata janë shefat e trupave diplomatike shqiptare anembanë planetit. Ambasadat tona janë mbushur plot e për plot me njerëz të paaftë dhe ish sigurimsa. Zakonisht këta janë dashnorët e ish sigurimsave. Ato janë femra që edhe ushtrojnë përjetësisht detyrën e sekretares nëpër ambasadat shqiptare. Përbri këtyre femrave ndeshim ambasadorët tanë, kryesisht njerëz që mbasi u ka dallë kallaji i kazanit të tyre politik në Shqipëri i surdisin nëpër botë. Është ajo mënyra gjeniale për të hequr qafe disa rebelë brëndapartiake. E ato i emërojmë nëpër ambasada apo organizatat ndërkombëtare ku edhe supozohet të përqafësojnë Shqipërinë.

lexo me teper »