Asgjë e re

Postuar tek Komente me 19/01/2018 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Astrit  LULUSHI

Njeriu mendon ato që lexon dhe shkruan ato që mendon. Kjo ndërlidhje tregon se në botën e mendimit asgjë nuk është e kufizuar, shkon përtej të menduarit dhe asgjë nuk është e ndaluar dhe e paprekshme. Cdo gjë është vazhdimësi, rreth, asgjë e re, që ndryshon vetëm në interpretim.   lexo me teper »

Prozelitizmi i të majtës shqiptare

Postuar tek Komente me 19/01/2018 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Romeo  ISMAILAJ

Përfundimi i Luftës së Dytë Botërore shenjon periudhën në të cilën në shoqërinë shqiptare u konsolidua ideologjia e marksizmit, e cila shfaqet si një prej shprehive më katakteristike të reflektimeve intelektuale që u artikuluan si përgjigje ndaj botëkuptimit tashmë të mposhtur, atij tradicionalist. Karakteristikë e kësaj ideologjie është prozelitizmi (nga greqishtja pros, ‘drejt’, dhe erbimai, ‘vij’: emërton përpjekjen për t’i imponuar të tjerëve bindjet, horizontin vetjak, përkatësinë). lexo me teper »

SHTETI JAM UNË

Postuar tek Komente me 19/01/2018 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Brikena  BOGDO

“L’Etait c’est moi”, që do të thotë “Shteti jam unë”, është një shprehje shumë e famshme e Luigjit të XIV, të Francës, në mesin e shekullit të XVII. Luigji i konsideruar “Diell”, besonte se, mbretërit lindin për të zotëruar gjithçka dhe për të komanduar gjithkënd. Ai i përmbahej idesë se, e drejta për të sunduar vjen nga zoti dhe askush nuk mund ta verë në diskutim. Kjo teori njihet si “e drejta e prejardhjes hyjnore të pushtetit”. Në këtë rrugëtim 500 vjeçar, sa ka ndryshur ky koncept pushteti dhe statizmi. Prej 100 vitesh shqiptarët nuk po i shkëputen konceptit  “shtet i personalizuar”, i cili fillon dhe mbaron me pushtetin absolut të një individi. Aktualisht, kemi një kryeministër, që është shteti dhe ligji. lexo me teper »

A jemi dorëzuar?

Postuar tek Komente me 19/01/2018 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Indrit  VOKSHI

Askush nuk beson më se do të mundemi të kemi Liri e Demokraci. Shqiptarët janë dorëzuar, sepse panë me sy pronën duke u zaptuar, votën duke u vjedhur, drejtësinë duke u shitur, flamurin kombëtar të poshtëruar, taksat që merren nga puna e njerëzve i panë duke u grabitur për të ndërtuar vila, blerë makina, shkolluar fëmijët jashtë e duke e lënë Shqipërinë në koma. lexo me teper »

Frikë e kohëve të shkuara

Postuar tek Komente me 19/01/2018 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Shkruan  : Astrit  LULUSHI

Frika, tmerri, terrori – në kulturë dhe politikë – të gjitha janë reagime ndaj pasigurisë kolektive për të ardhmen që nuk dihet, dhe nostalgji për të kaluarën kur ajo mbahet e panjohur. Freud dhe Jung, psiko-analistë, sugjerojnë se tmerri mund të përkufizohet si diçka që kërkon të futet në çdo kulturë dhe të sundojë në emër të rendit gjoja “për hir të mirëqenies”. Mendohet se frika ka shtatë herë më shumë gjasa të përhapet më shpejtë se çdo sjellje tjetër shoqërore: ajo zë vend, duke i lënë njerëzit të pambrojtur, të prekur, të ngrirë emocionalisht. lexo me teper »

VARREZAT GREKE, PUSHTIMI I HESHTUR I EPIRIT TE VERIUT

Postuar tek Komente me 09/01/2018 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Nuri  DRAGOI

Shteti helen pushtoi “Epirin e Jugut” dhe tani i është lëshuar “Epirit të veriut”. Si në Epirin e jugut dhe atë të veriut, ata ndoqën të njëjtën taktikë. Hynë si bujq për të punuar tokat e bejlerëve shqiptarë, tërhoqën njëri-tjetrin duke formuar një komunitet dhe mbetën në ato troje, që u lëshuan shqiptarët. Vet ne u lejuan të ngrinin objektet e kultit, kisha dhe manastire. Dhe mirë bëmë. Mbase nuk e denim që politika greke do të punonte dhe vazhdon të punojë me përkushtim për arritjen e objektivave të saj, për pasojë në 150 vitet e fundit ka njohur përparime të mëdha në dëm të trojeve shqiptare. lexo me teper »

A PO MANIPULOHEN DOSJET E ISH- SIGURIMIT TË SHTETIT ?!

Postuar tek Komente me 09/01/2018 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Nebil  ÇIKA

Hapja e dosjeve te ish Sigurimit të Shtetit ka qene dhe mbetet një nga sfidat e demokracisë shqiptare . Debati për hapjen apo jo te tyre ka mare shume kohë dhe me ne fund politika vendosi hapjen e tyre duke krijuar një institucion te njohur zyrtarisht si Autoriteti për informimin në dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit i cili ka detyrën ligjore te zbardhe dokumentet e policisë sekrete politike te diktuarës komuniste . Shume institucione e individë kërkojnë te dine ne se drejtuesit apo punonjësit e tyre kane pasur lidhje me ish sigurimin e shtetit dhe krimet e tij kjo tani e garantuar edhe nga ligji. Aplikimi , kërkesa , behet nga individët ne mënyrë vullnetarë ose nga kreu i institucionit i interesuar për ketë lloj informacioni dhe pastaj Autoriteti lëshon certifikata po vërtetime ne se individët e përfshire ne kërkesa kanë pasur apo lidhje me Sigurimin. lexo me teper »

ÇAMËRIA MIDIS VITEVE 1930-1933

Postuar tek HISTORIA me 09/01/2018 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Shkruan : Eugen   SHEHU

Në fillim të viteve 30-të të shekullit të kaluar,pati shqiptarë që besuan se vuajtjeve të banorëve të Çamërisë, mund t’u vinte fundi.Kjo për dy arsye. E para, se shteti amë sa vinte e fuqizohej.Zëri i Shqipërisë pati nisur të ndjehej fort,falë politikës së jashtme të zgjuar, të Mbretit të Shqiptarëve, Ahmet Zogut.Politika në fjalë,nuk nguronte të shprehej post ë tjerave, edhe për dhunën sllave apo greke,duke marrë në mbrojtje bashkëkombasit e vetë, të cilët jetonin pa drejtësisht nën qeveritë sllavo-helene. lexo me teper »

Astrit Lulushi me Kalendar historik:”Çfarë ka ndodhur më…?”

Postuar tek AKTUALE me 26/12/2017 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Shkruan : Aleko  LIKAJ

Kalendari historik:”Çfarë ka ndodhur më…?”, i publicistit dhe gazetarit të njohur të ”Zëri i Amerikës”, Astrit Lulushi, që ka dalë këto ditë nga shtypi në Tiranë, përbën pa dyshim një ngjarje të veçantë në serinë e botimeve të letërsisë sonë dokumentare. Në fakt ky zhanër, për hir të realitetit, në këto vitet e fundit ka qenë me pikatore, duke përjashtuar këtu biografitë e personaliteteve të politikës, nga autorë të huaj, por edhe ato të kulturês sonë kombëtare nga të pakët studjues të dy a tre fushave. lexo me teper »

Morali i Prokurorise

Postuar tek Komente me 26/12/2017 nga Lajmi – Behu komentuesi i pare i temes

Nga : Ergys  MERTIRI

Zgjedhja e Kryeprokurorit eshte nje nga aktet me te turpshme qe eshte bere ndonjehere ne kete vend. E para, kemi te bejme me nje qeveri qe po zgjedh hetuesin e vet, ate qe do te hetoje perfshirjen e saj ne trafiqe. Dhe kete e bej, jo vetem ne menyre te pamoralshme (te pakten per hir te konfliktit te interesit, nuk i shkon te luftoje ta zgjedhe ajo ate qe do ta hetoje), por edhe ne kundershtim me kushtetuten. lexo me teper »